Over Rick - Rick den Hartog
15391
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15391,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Over Rick

Lees hier meer over Rick den Hartog

Rick den Hartog

Al vanaf kleins af aan is Rick met autosport bezig, formule 1 races kijken samen met zijn vader, maar ook racespelletjes op de playstation werden veel gedaan. Het was altijd zijn droom professioneel autocoureur te worden en op 25 oktober 2013 kreeg hij de kans zijn talent te laten zien. Dit gebeurde op de indoor kartbaan van Zwanenburg op uitnodiging van de toenmalige website NLkarten.nl. Samen met Nederlandse kartkampioenen Rico Haarbosch en Rowan Willemsen werden de rondes verreden en al snel bleek dat Rick maar snel op kartles moest gaan om te kijken of hij daadwerkelijk het talent had wat er in hem werd gezien.

 

Zo gezegd, zo gedaan.

Niet veel later was het tijd voor de eerste kartles op de indoor kartbaan van Maarssen, de Kartfabrique. Deze les werd gegeven op dinsdagavond en meteen was Rick enorm enthousiast om hierin door te gaan. Een week later stond hij al in zijn eerste kartoverall aan de start van de trainingsheats. De lessen werden een halfjaar gevolgd, waarna hij klaar was om wedstrijden te gaan rijden en zelf meer ervaring op te doen op andere indoor en outdoor banen in Nederland.

 

De eerste wedstrijden waren endurance races in teamverband, deze races werden zowel op de Kartfabrique gereden als op andere banen, onder andere in Amsterdam, Den Haag, Oldenzaal en Breda. In Breda werd veel ervaring opgedaan in de 1-uurs races met teammaat Mitch Wiemans, waarin een lange reeks van overwinningen werd geboekt. Later dat jaar werd Rick door een team gevraagd om tijdens seizoen 2015 mee te doen aan de 3-uurs competitie in het Duitse Essen. Na 4 wedstrijden en 1 overwinning werd hier echter door omstandigheden mee gestopt. Dat jaar reed Rick ook zijn eerste individuele kampioenschap, de KBO Cup in Oldenzaal. Voor het eerst races op een outdoorbaan was nog even wennen aan het begin van het seizoen, maar met 3 overwinningen en 2 tweede plaatsen verspreid over 8 wedstrijden werd Rick aan het einde van het jaar uitgeroepen tot kampioen van de tweede klasse.

 

Om de winterstop tussen seizoen 2015 en 2016 te overbruggen werd er deelgenomen aan het Oost-Nederlands Kart Kampioenschap. Echter besloot Rick pas na de eerste kwalificatiewedstrijd mee te doen aan het kampioenschap, waardoor er wat punten weggegooid waren. Dit kampioenschap werd verreden in Oldenzaal en Nijverdal en verdeeld over 4 kwalificatiewedstrijden en een finale. Tijdens de overige 3 kwalificatie races werden geen podiums gereden, maar tijdens de finale wist Rick een tweede plaats te bemachtigen. Dit bracht hem op een 5e plaats in de eindstand.

 

Na het Oost-Nederlands Kart Kampioenschap werd er echt gestart met het 2016 seizoen. Een drukke kalender stond Rick te wachten, drie kampioenschappen, het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH, de KBO Cup, ditmaal in de eerste klasse en de Outdoor Sprint Cup. Meteen tijdens de eerste wedstrijddag van het NKH in Nijverdal won Rick twee van de drie races en ging met de dagwinst naar huis. De eerste plaats in het klassement was gelijk in handen van Rick en is tijdens het gehele seizoen niet uit handen gegeven, twee Nederlandse titels mochten op naam van Rick geschreven worden. Ook in de KBO Cup deed Rick goede zaken, een derde plaats in het eindklassement achter de ervaren rijders Niels Mutser en Edgar Wurster. Van het laatste kampioenschap, de Outdoor Sprint Cup, lukte het hem om met 3 dagwinsten, een tweede en een derde plaats de eindzege te pakken en het kampioenschap binnen te slepen, ondanks dat Rick de wedstrijddag in Berghem moest missen.

 

Na het succesvolste jaar van Rick tot nu toe, werd besloten om in 2017 de focus op het outdoorracen te leggen. Er zou opnieuw deelgenomen worden aan de KBO Cup, de Outdoor Sprint Cup en een aantal wedstrijden van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts, waaronder ook een nieuw kampioenschap viel; de Dutch Belgium Kart Challenge. Dit laatste kampioenschap was de belangrijkste competitie, maar nog belangrijker was het doel dat Rick zich had gesteld; sponsoren zoeken voor het 2018 seizoen. Het jaar zat niet geheel mee, tijdens de eerste racedag van de Outdoor Sprint Cup in een regenachtig Oldenzaal brak zijn gaskabel terwijl hij op koers van de dagzege lag. Dit bracht meteen een achterstand in het kampioenschap, maar hierna bleek dat Rick opnieuw oppermachtig zou zijn in deze competitie. 3 van de 6 wedstrijddagen werden gewonnen, terwijl Rick ook in Lelystad te maken kreeg met een defecte kart. Hoogtepunten waren een tweede en eerste plaats vanaf de laatste startrij. Ook tijdens de KBO Cup zat het niet geheel mee, een tweede plaats in het kampioenschap was zijn deel. Tijdens de Dutch Belgium Kart Challenge werden geen podiumplaatsen behaald, maar met de constante uitslagen (vierde en zesde) werd wel een derde plaats in het kampioenschap veroverd. Het ultieme doel van Rick lukte wel; het vinden van sponsoren voor 2018 en daarmee maakt hij ook de overstap van de huurkarts naar privé karts.

 

In november 2017 maakte Rick bekend om in 2018 te gaan strijden om het Nederlands Kampioenschap Chrono Karting in de Rotax Max senior klasse samen met Goedsign Racing. Een unieke kans en een belangrijk jaar voor zijn carrière. Dit seizoen verliep erg zwaar, veel zwaarder dan de afgelopen jaren. Er werd gedurende de winter van 2017 – 2018 veel getraind in zijn eerste eigen kart, een Exprit chassis met een Rotax Max Senior motor. Vooral de kartbanen in Berghem en Genk (België) werden veel bezocht. Hierna besloot het team waar Rick voor uitkwam, Goedsign Racing, dealer te worden van de Italiaanse framebouwer CKR Karts. Ook Rick stapte over naar een gloednieuw blauw chassis en hier werden nog meer meters mee gemaakt. De eerste wedstrijd was er één om te oefenen, de Wintercup in Berghem. Gelijk bij de start van de eerste race schoof een rijder voor Rick achterstevoren. Deze was onmogelijk om nog te ontwijken en meteen was het einde oefening, met een kapot chassis als gevolg. De tweede race werd alsnog gereden en uiteindelijk kon Rick de 14e positie bemachtigen. Helaas was er wel een grote kostenpost voor een nieuw frame, maar het seizoen was pas net begonnen en dus werd die meteen besteld.

 

De eerste wedstrijd werd verreden in Genk, waarna ook de banen Berghem, Eindhoven, Kerpen (Duitsland) en Spa-Francorchamps (België) op de planning stonden. Het beste resultaat werd behaald tijdens de zesde ronde in Berghem, met een 16e plaats. Hier kreeg Rick de Start’84 Pittalk Award voor uitgereikt. Deze unieke prestatie was er namelijk één om trots op te zijn in een zeer ervaren en competitief veld van rijders uit de top van Nederland. Rick mocht een mooi interview afleggen in één van de grootste autosportmagazines van Nederland, Start’84.

 

Na dit moeizame jaar, werd er besloten om afstand te doen van de privé karts en verder te gaan bij waar het allemaal begon; de huurkarts. In 2019 maakt Rick dan ook zijn rentree tijdens het Nederlands Kampioenschap Huurkarts. In een seizoen waarin continu om de voorste plaatsen gestreden werd, werd hij uiteindelijk 4e in de eindstand. Gedurende het gehele seizoen had hij veel pech; zo werden er twee rijders gediskwalificeerd vanwege bewuste acties tegen Rick waar hij veel kostbare posities (telkens in de finale) verloor.

 

In 2019 ontwikkelde Rick tevens een ambitie: de kartsport toegankelijk maken voor elk kind in Nederland. Na zijn avontuur met eigen karts besefte hij voor hoe veel kinderen het in Nederland (nog) niet is weggelegd om te racen. Daar brengt hij nu echter verandering in met een unieke Race Academy, welke halverwege 2020 is gestart op zes kartbanen in Nederland. Op deze kartbanen worden zeer laagdrempelige kartlessen en -trainingen aangeboden voor kinderen en jeugd. Inmiddels groeit het aantal kartbanen én het aantal deelnemers, waardoor het voor steeds meer kinderen mogelijk wordt om te racen.

 

Dit is dagelijks te volgen op zijn Instagram kanaal; https://www.instagram.com/rickdenhartog99/ #JoinTheRace